Chińskie ciasto orzechowe

    Chińskie ciasto orzechowe

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 23 osoby

    Proste ciasto z brązowym cukrem, orzechami włoskimi i kokosem. Jeśli będziecie je przechowywać w lodówce, cukrem pudrem posypcie dopiero gdy ciasto osiągnie z powrotem temperaturę pokojową.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 4 łyżki białego cukru
    • 4 jajka
    • 1,5 szklanki (330 g) brązowego cukru
    • 1 szklanka (120 g) posiekanych orzechów włoskich
    • 1/2 szklanki (53 g) wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wymieszać masło z mąką i białym cukrem. Wyłożyć tym ciastem dno blaszki o wymiarach 20x30 cm.
    2. Piec w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni C przez 15 minut.
    3. Roztrzepać jajka, dodać brązowy cukier, orzechy i kokos; wymieszać. Wyłożyć tę masę na podpieczony spód.
    4. Piec przez 30 minut. Gdy całkowicie wystygnie posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis