Chińskie ciasteczka migdałowe

    Chińskie ciasteczka migdałowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.45min.


    Zrobione przez 9 osób

    Maślane ciasteczka udekorowane całymi migdałami. Pyszne do kawy lub herbatki, na podwieczorek i do szkoły!

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 2,5 szklanki (300 g) przesianej mąki pszennej
    • 3/4 szklanki (150 g) cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 170 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 jajko
    • 3 łyżki wody
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    • 36 blanszowanych migdałów
    • 1 żółtko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Do dużej miski przesiać mąkę, cukier, sól i i proszek do pieczenia. Dodać masło i posiekać ciasto, aby przypominało grube okruchy.
    2. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami wody i ekstraktem migdałowym. Dodać do ciasta i mieszać widelcem, aż ciasto zacznie zostawiać ślady na ściankach miski.
    3. Na lekko posypanej mąką stolnicy wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
    4. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    5. Formować z ciasta kulki o średnicy 2,5 cm i układać na suchej blasze w odległości 7 cm od siebie. Spłaszczyć kulki, aby miały ok. 0,5 cm wysokości, a na środek dodać po migdale i lekko wcisnąć w ciasto. Roztrzepać żółtko z 1 łyżką wody i posmarować tym ciastka.
    6. Piec przez 20-25 minut, aż się przyrumienią. Studzić na metalowej kratce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis