Sos chimichurri do steków

    Sos chimichurri do steków

    2polubienia
    5min.


    Zrobione przez 100 osób

    Doskonały sos do steków pochodzący Argentyny. Idealny do mięs z grilla. Najlepiej zużyć go od razu, ale można też przechowywać w lodówce przez kilka dni.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 pęczek świeżej natki pietruszki, posiekanej
    • 8 ząbków czosnku, zgniecionych
    • 3/4 szklanki (180 ml) oliwy z oliwek
    • 1/4 szklanki (60 ml) octu sherry
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu cayene

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 5min. 

    1. Zmiksować wszystkie składniki w blenderze, ale nie zbyt drobno.
    2. Polewać sosem upieczone mięso.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis