Ciasto bananowe

    Ciasto bananowe

    2polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 1771 osób

    Proste ciasto bananowe z polewą z serka śmietankowego. Można je upiec w keksówce - wtedy będziemy mieć chlebek bananowy, albo w prostokątnej blaszce i pokroić na kawałki. Można też je upiec w tortownicy i przełożyć kremem - będziemy mieć pyszny tort bananowy!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 23x33 cm

    • 340 g (1 i 1/2 szklanki) rozgniecionych bananów
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 170 g masła
    • 425 g (2 i 1/4 szklanki) cukru
    • 3 jajka
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) maślanki
    • Polewa
    • 115 g miękkiego masła
    • 224 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 420 g (3 i 1/2 szklanki) cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +45min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 135°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x33 cm.
    2. W małej miseczce wymieszać rozgniecione banany z sokiem z cytryny i odstawić. W drugiej średniej misce wymieszać mąkę z sodą i solą. Odstawić.
    3. W dużej misce utrzeć 170 g masła z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Miksując, stopniowo wbijać jajka, a następnie dodać 2 łyżeczki wanilii.
    4. Stale miksując, dodawać na przemian mieszaninę z mąką i mleko. Dodać banany i zmiksować. Wlać ciasto do przygotowanej blachy.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę lub do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w środek ciasta będzie czysta.
    6. Wyjąć z piekarnika i od razu włożyć do zamrażalnika na 45 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardzo wilgotne.
    7. Polewa:

    8. W dużej misce utrzeć 115 g masła z serkiem, aż masa będzie kremowa i gładka. Dodać 1 łyżeczkę wanilii. Dodać cukier puder i miksować na niskiej prędkości, aż wszystko się dobrze połączy, a następnie zwiększyć prędkość i miksować aż polewa będzie gładka. Rozsmarować na schłodzonym cieście.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    8

    inne. jakim sposobem włożyć gorące ciasto do zamrażalnika?Czy ktoś próbował? - 08 lip 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis