Klasyczne chili con carne

    Klasyczne chili con carne

    8polubień
    45min.


    Zrobione przez 164 osoby

    Pyszne danie na zimowy dzień. Wystarczy dodać chlebek kukurydziany i sałatkę, i obiad w meksykańskim stylu gotowy.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 500 g mielonej chudej wołowiny
    • 1 szklanka (150 g) posiekanej cebuli
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 puszki (po 450 g) czerwonej fasoli kidney
    • 1 duża puszka (800 g) posiekanych pomidorów
    • 2 łyżki chili w proszku
    • 1 łyżka białego octu 5%
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W garnku podsmażyć na oleju mieloną wołowinę na rumiano. Dodać cebulę i czosnek i smażyć, aż cebula zmięknie. Odlać nadmiar tłuszczu.
    2. Dodać fasolę, pomidory, chili i ocet. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ognień, przykryć i dusić przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    CezarySzwagierek
    1

    Bardzo smaczne, mięsne, ostre, czego więcej chcieć... Dodałem oregano, tymianku, kminku, trochę ziela ang., i na koniec po ugotowaniu, ząbek czosnku. Wyszło super, polecam - 20 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis