Domek z piernika Ruth

    Domek z piernika Ruth

    3polubienia
    22godz.10min.


    Zrobione przez 132 osoby

    Taki domek piekliśmy co roku z mamą, gdy byliśmy dziećmi. Aby go udekorować można użyć dowolnych dodatków i cukierków, można też namalować polewą lub kremem okna, drzwi, ścieżkę... itp. Zrobienie tego domku zajmuje 2-3 dni, więc trzeba zabrać się do niego wcześniej.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 175 g masła
    • 200 g brązowego cukru
    • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
    • 1,5 łyżki soku z cytryny
    • 150 g melasy
    • 2 jajka
    • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka mielonego imbiru
    • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
    • Lukier
    • 6 białek
    • 1,75 kg przesianego cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +20godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 22godz.10min. 

    1. Wyciąć z kartonu następujące kształty: ścianę boczną o wymiarach 11x20 cm; ścianę tylną o wymiarach 11x12,5 cm; trójkąt na ścianę szczytową o wymiarach 11x7,5x7,5 cm; oraz prostokąt na dach o wymiarach 11x22,5 cm. Przykleić taśmą klejącą trójkątny kawałek do ściany tylnej tak, aby bok trójkąta o długości 11 cm był przyklejony do boku prostokąta o długości 11 cm.
    2. Można też posłużyć się szablonem: kliknij tu aby otworzyć szablon gotowy do wydrukowania.
    3. W dużej misce zmiksować masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Wmieszać skórkę i sok z cytryny oraz melasę. Miksując, stopniowo dodawać 2 jajka. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami; wmieszać do masy maślanej. Owinąć ciasto w papier do pieczenia i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
    4. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę. Podzielić na 6 części, ale tak, aby 2 z nich były nieco większe niż pozostałe. Rozwałkować 4 mniejsze części na wielkość ścianek domku: bocznej i tej z trójkątem. Stosując tekturowy szablon wykroić po dwie ściany z każdego rodzaju. Rozwałkować pozostałe dwa kawałki ciasta i wykroić dwa prostokąty na dach. Gotowe kawałki piernika przełożyć na wytłuszczoną dużą blachę.
    5. Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C (piernik ma być chrupiący). Wyjąć z piekarnika i pozostawić na blasze na kilka minut, aby zesztywniał, a następnie przełożyć na metalową kratkę. Pozostawić na noc, aby piernik zesztywniał.
    6. W dużej misce roztrzepać 2 białka. Mieszając trzepaczką, stopniowo dodawać ok. 5 szklanek cukru pudru. Lukier powinien być gładki i dość sztywny.
    7. Na podstawkę na ciasto (najlepiej jednorazową) wycisnąć z woreczka linię z lukru o długości 22,5 cm i przykleić do niej jedną ze ścian. W razie potrzeby dołożyć więcej lukru, aby ściana stała pionowo.
    8. Posmarować lukrem brzegi tylnej ścianki. Wycisnąć z lukru linię pod kątem do pierwszej ścianki, w miejscu gdzie będzie stała tylna ścianka. Mocno ją przykleić w to miejsce, przyklejając jednocześnie do podstawki i do ścianki bocznej.
    9. Powtórzyć ten proces z pozostałymi ścianami. Odstawić gotowe ściany, aby lukier stężał - na co najmniej 2 godziny.
    10. Przykleić dach. Na górną krawędź ścianek nałożyć grubą warstwę lukru i przykleić dach.
    11. Dach musi nieco wystawać dołem, tworząc okap. Wzdłuż czubka dachu również nałożyć lukru, aby obie jego części się mocno trzymały. Odstawić na noc, aby wszystko dobrze zastygło.
    12. Gdy domek będzie gotowy do dekorowania, przygotować pozostały lukier. W dużej misce lekko roztrzepać 4 białka i wmieszać pozostały cukier puder (jak poprzednio). Użyć lukru, malując na dachu śnieg, a także w celu przyklejenia cukierków i innych dekoracji do domku. Posypać całość przesianym cukrem pudrem.

    Zobacz jak to zrobić!

    Jak zrobić domek z piernika
    Jak zrobić domek z piernika

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Gagatek
    autor:
    0

    - - 15 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis