Kurczak z czerwonymi winogronami i pieczarkami

    Kurczak z czerwonymi winogronami i pieczarkami

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 32 osoby

    Piersi z kurczaka w kremowym sosie z tymiankiem. Podawać z makaronem kokardki lub szerokim makaronem jajecznym. Zamiast czerwonego wina można użyć białego.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • 70 g pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 1 szklanka (235 ml) czerwonego wina
    • 1 szklanka (235 ml) śmietany do sosów
    • 1 łyżka suszonego tymianku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • 150 g czerwonych winogron bezpestkowych, opłukanych i osuszonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło z oliwą. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć na rumiano kurczaka (po ok. 3-5 minut z każdej strony).
    2. Dodać pieczarki i smażyć przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Podlać winem i zamieszać drewnianą łyżką, odrywając przypalone cząstki z dna patelni. Gotować przez 5 minut.
    3. Wmieszać śmietanę i doprawić sos solą, pieprzem i tymiankiem. Zmniejszyć ogień na mały i przykryć patelnię. Dusić przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
    4. Zdjąć pokrywkę i redukować sos przez 3 minuty, aż zgęstnieje. Dodać winogrona i podgrzać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis