Kurczak w pieczarkach

    Kurczak w pieczarkach

    Zdjęcie do przepisu: Kurczak w pieczarkach
    9

    Kurczak w pieczarkach

    (1666)
    45min.


    Zrobione przez 1302 osoby

    To jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie piersi z kurczaka. Moi goście często mnie proszą, żebym go ponownie przygotowała. Podawać na ryżu lub z makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 szklanki (200 g) pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 1 szklanka (120 g) bułki tartej z dodatkiem soli i pieprzu (do smaku)
    • 2 łyżki masła
    • 170 g sera mozzarella pokrojonego w plastry
    • 3/4 szklanki (180 ml) bulionu drobiowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Połowę pieczarek nałożyć do średniego naczynia żaroodpornego. Kurczaka zamaczać w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczać w bułce tartej.
    3. W patelni, na średnim ogniu stopić masło. Zrumienić na nim kurczaka, a następnie ułożyć go na pieczarkach. Resztę pieczarek wyłożyć na kurczaka i przykryć serem mozzarella. Zalać bulionem.
    4. Piec przez 30-35 minut, aż soki wyciekające z kurczaka będą przejrzyste.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1666)

    Komentarze po polsku (2)

    KingaWichrowska
    3

    może być bez sera lub jakiś inny??  -  12 mar 2015

    michlew1990
    autor:
    0

    Ta potrawa to jakis kulinarny błąd ,jak moze panierowac pierś z kurczaka a potem piec w bulionie? zrobilem tą potrawe krok po kroku jak w przepisie i wyszla katastrofa !!!!! zanim podejmiecie sie tego dania to sie dobrze zastanówcie!pozdrawiam Amaro  -  03 lut 2017

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis