Ciasto babci Snyder z płatkami owsianymi

    Ciasto babci Snyder z płatkami owsianymi

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 54 osoby

    Ciasto to zaspokoi apetyt wszystkich łakomczuchów. Jest wyśmienite na gorąco. Wszyscy będą Cię pytać o przepis na to ciasto...

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 80 g (1 szkl.) płatków owsianych
    • 300 ml (1 i 1/4 szkl.) wrzątku
    • 115 g masła
    • 200 g (1 szkl.) cukru białego
    • 220 g (1 szkl.) cukru brązowego
    • 2 jajka
    • 165 g (1 i 1/3 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • Lukier
    • 6 łyżek stopionego masła
    • 220 g (1 szkl.) cukru brązowego
    • 118 ml (3/4 szkl.) niesłodzonego mleka skondensowanego
    • 110 g wiórków kokosowych
    • 175 g posiekanych orzechów włoskich
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Odstawić.
    2. W dużej misce utrzeć masło lub margarynę z cukrem. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Przesiać mąkę z sodą oczyszczoną, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Dodać do mieszaniny z cukrem i jajkami. Dodać wanilię i namoczone płatki owsiane. Dobrze wymieszać.
    3. Wlać ciasto do blachy o wymiarach 23x33 cm.
    4. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez 30-40 minut.
    5. Lukier: wymieszać roztopione masło z brązowym cukrem, mlekiem skondensowanym, wiórkami kokosowymi, orzechami i wanilią.
    6. Ciasto polać lukrem kiedy jest jeszcze gorące.
    7. Piec ciasto pod grillem w piekarniku przez około 5-10 minut, pilnując, żeby nie spalić orzechów. Podawać na gorąco lub ostudzone. Smacznego.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis