Kurczak Valdostano

    Kurczak Valdostano

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 124 osoby

    Pyszne włoskie danie z patelni - pierś z kurczaka z szynką prosciutto, serem fontina (jednym z najlepszych włoskich serów!), w sosie z białego wina i pieczarek. Czego chcieć więcej?

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 6 filetów z piersi kurczaka rozbitych na cienko tłuczkiem
    • 55 g masła
    • 10 pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 3/4 szklanki (180 ml) wytrawnego białego wina
    • 3/4 szklanki (180 ml) bulionu drobiowego
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka świeżo zmielonego białego pieprzu
    • 6 plasterków cienko pokrojonej szynki prosciutto
    • 6 plasterków sera fontina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Piersi z kurczaka lekko obtoczyć w mące, strząsając jej nadmiar. W dużej patelni, na małym ogniu stopić masło. Podsmażyć na nim kurczaka na rumiano (po 2 minuty z każdej strony). Zdjąć z patelni za pomocą szpatułki i odstawić.
    2. Zwiększyć ogień na średni. Dodać pieczarki i smażyć, aż zaczną wydzielać soki (ok. 4 minuty). Dodać wino i gotować, aż się zredukuje o 1/4 (ok. 3 do 4 minut). Zwiększyć ogień na średni, dodać bulion, pietruszkę i pieprz i gotować, aż sos się zredukuje do 1 szklanki objętości (ok. 10 minut).
    3. Zmniejszyć ogień na mały. Na każdy filet z kurczaka nałożyć po plasterku prosciutto i sera fontina. Włożyć kurczaka na patelnię i gotować, aż sos się stopi. Przekładać na talerze i polewać sosem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis