Zupa meksykańska z kurczakiem

    Zupa meksykańska z kurczakiem

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 144 osoby

    Pożywna zupa z kukurydzą i fasolą - może służyć za cały posiłek. Najlepiej udekorować ją chipsami tortilla i odrobiną śmietany. Aby zaoszczędzić nieco czasu można użyć gotowych chipsów, zamiast smażyć je samodzielnie.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2,5 łyżeczki oleju roślinnego
    • 6 (15-centymetrowych) tortilli kukurydzianych, pokrojonych na paski długości 1,5 cm
    • 3 szklanki (700 ml) bulionu drobiowego
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1/2 łyżeczki chili w proszku
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 1 puszka (450 g) czarnej fasoli, opłukanej i odcedzonej
    • 1 puszka (450 g) kukurydzy, odcedzonej
    • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka pokrojone w małą kostkę
    • 1/2 szklanki (120 ml) salsy
    • 1/2 szklanki (25 g) posiekanej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać połowę pasków tortilli i smażyć, często mieszając, aż będą chrupiące. Wyłożyć na ręczniki papierowe. Powtórzyć z resztą oleju i pasków tortilli. Odstawić.
    2. Dodać do garnka bulion, kumin, chili i oregano.Zwiększyć ogień na duży i doprowadzić do wrzenia. Dodać fasolę, kukurydzę, kurczaka i salsę. Zmniejszyć ogień na mały, mieszać i gotować przez około 2 minuty, aż kurczak się ugotuje.
    3. Dodać kolendrę i połowę usmażonych chipsów tortilla. Nakładać zupę chochelką do miseczek i dekorować pozostałymi chipsami tortilla.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis