Zupa meksykańska z kurczakiem

Pożywna zupa z kukurydzą i fasolą - może służyć za cały posiłek. Najlepiej udekorować ją chipsami tortilla i odrobiną śmietany. Aby zaoszczędzić nieco czasu można użyć gotowych chipsów, zamiast smażyć je samodzielnie.

Taseia Armstrong

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 2,5 łyżeczki oleju roślinnego
  • 6 (15-centymetrowych) tortilli kukurydzianych, pokrojonych na paski długości 1,5 cm
  • 3 szklanki (700 ml) bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 puszka (450 g) czarnej fasoli, opłukanej i odcedzonej
  • 1 puszka (450 g) kukurydzy, odcedzonej
  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka pokrojone w małą kostkę
  • 1/2 szklanki (120 ml) salsy
  • 1/2 szklanki (25 g) posiekanej kolendry

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać połowę pasków tortilli i smażyć, często mieszając, aż będą chrupiące. Wyłożyć na ręczniki papierowe. Powtórzyć z resztą oleju i pasków tortilli. Odstawić.
  2. Dodać do garnka bulion, kumin, chili i oregano.Zwiększyć ogień na duży i doprowadzić do wrzenia. Dodać fasolę, kukurydzę, kurczaka i salsę. Zmniejszyć ogień na mały, mieszać i gotować przez około 2 minuty, aż kurczak się ugotuje.
  3. Dodać kolendrę i połowę usmażonych chipsów tortilla. Nakładać zupę chochelką do miseczek i dekorować pozostałymi chipsami tortilla.

Domowy bulion

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie