Podstawowy bulion drobiowy

    Podstawowy bulion drobiowy

    1polubienie
    5godz.15min.


    Zrobione przez 126 osób

    Bulion drobiowy ma niezliczone zastosowania: jako podstawa zup, do sosów, czy dodatek do gotowanych warzyw. Można go śmiało mrozić w specjalnych szczelnych woreczkach. Z tym bulionem już nigdy nie będziecie chcieli używać sztucznych bulionów ze sklepu!

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 2 kg kurczak
    • 1,5 l wody
    • 1 duża cebula, przekrojona na pół
    • 3 łodygi selera naciowego
    • 3 marchewki pokrojone na 5-cm kawałki
    • 1 liść laurowy
    • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5godz.  ›  Gotowe w: 5godz.15min. 

    1. Do dużego garnka włożyć kurczaka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę.
    2. Wyjąć kurczaka z garnka, ale wodę zostawić. Gdy kurczak ostygnie, oddzielić mięso od kości. Skórę i kości włożyć z powrotem do garnka. Dodać cebulę, marchew, seler, liść laurowy, imbir i sól. Gotować przez 3 do 4 godzin.
    3. Przecedzić wywar i odstawić bez przykrycia aby ostygł.
    4. Gdy bulion będzie zimny, zdjąć warstwę tłuszczu z wierzchu. Wówczas bulion należy od razu zużyć, albo zamrozić. Najlepiej mrozić w niewielkich porcjach i używać do gotowania ryżu, warzyw, albo jako podstawę zup i sosów.

    Rada:

    Mięso z kurczaka można użyć do zup, sałatek, kanapek, lub innych dań.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis