Rosół w amerykańskim stylu

    Rosół w amerykańskim stylu

    1polubienie
    2godz.50min.


    Zrobione przez 56 osób

    Bardzo zdrowa zupa, choć ma nieco inny skład od typowego rosołu. Najlepiej smakuje z makaronem lub z ryżem. Udekorować natką pietruszki.

    Składniki
    ilość porcji: 9 

    • 1 (2 to 3 pound) cały kurczak
    • 1 pasternak, pokrojony w plasterki
    • 1 rzepa, pokrojona w ćwiartki
    • 2 marchewki, pokrojone w ćwiartki
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w ćwiartki
    • 1 por, pokrojony w ćwiartki
    • 1 cebula, pokrojona w ćwiartki
    • 3 łodyżki natki pietruszki
    • 1 łyżeczka świeżego kopru
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.20min.  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Do dużego garnka na zupę włożyć kurczaka, dodać pasternak, rzepę, marchew, seler, por, cebulę, natkę pietruszki i koper. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 2 godziny.
    2. Wyjąć kurczaka z zupy, oddzielić mięso od kości i odstawić je. Kości wyrzucić, tak samo jak gałązki pietruszki i kawałki kopru. Wyjąć z wywaru warzywa. Zmiksować je w blenderze i włożyć z powrotem do garnka, dodając mięso kurczaka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis