Kurczak Scarpariello

    Kurczak Scarpariello

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 475 osób

    Pyszne, delikatne danie, które szybko się przyrządza. Najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem nitki.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 600 g pojedynczych filetów z piersi kurczaka
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki masła
    • 2 łyżki szalotki, posiekanej
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 szklanka (235 ml) wody
    • 1/2 szklanki (120 ml) białego wina
    • 1 drobiowa kostka rosołowa
    • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • szczypta mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piersi kurczaka pokroić na paski o wymiarach 2,5x7 cm i obtoczyć je w mące.
    2. W dużej patelnie rozgrzać oliwę z masłem. Dodać kurczaka i smażyć, odwracając od czasu do czasu, aż się lekko przyrumieni z każdej strony (3 do 4 minut). Wyjąć kurczaka z patelni szczypcami kuchennymi. Odstawić w ciepłe miejsce.
    3. Do tej samej patelni dodać szalotkę i czosnek. Smażyć, aż zmiękną (1 minutę). Dodać wodę, wino, kostkę rosołową i przyprawy. Dobrze wymieszać i gotować, często mieszając, aż sos się zredukuje o połowę (3 do 4 minut). Dodać kurczaka z powrotem na patelnię i gotować, aż sos będzie gęsty, a kurczak w środku gorący (2 do 3 minut).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis