Kurczak satay

    Kurczak satay

    2polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 651 osób

    Lubicie tajską kuchnię? Teraz możecie przygotować te pyszne potrawy w domu! Oto przepis na szaszłyki z kurczaka w tajskim stylu: kawałki kurczaka są marynowane w sosie z masłem orzechowym, a następnie grillowane.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 łyżki kremowego masła orzechowego
    • 1/2 szklanki (120 ml) sosu sojowego
    • 1/2 szklanki (120 ml) soku z cytryny lub limonki
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 2 łyżki curry w proszku
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 łyżeczka ostrego sosu chili
    • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Wymieszać masło orzechowe z sosem sojowym, sokiem z cytryny, brązowym cukrem, curry, czosnkiem i sosem chili. Umieścić kurczaka w marynacie i wstawić do lodówki. Marynować przez co najmniej 2 godziny, najlepiej przez noc.
    2. Mocno rozgrzać grill.
    3. Nadziewać kawałki kurczaka na patyczki do szaszłyków i grillować przez 5 minut na każdą stronę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis