Sałatka z kurczakiem z kuskus

    Sałatka z kurczakiem z kuskus

    10polubień
    30min.


    Zrobione przez 58 osób

    Eksperymentowałem ze składnikami, jakie akurat miałem w kuchni i skomponowałem taką oto sałatkę. Można ją podawać na zimno, można więc ją przygotować wcześniej.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szklanka (175 g) kuskus
    • 2 szklanki (500 ml) bulionu drobiowego
    • 1/2 szklanki (120 ml) wytrawnego białego wina
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
    • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 500 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
    • 1 zielona papryka pokrojona na duże kawałki
    • 1 czerwona papryka pokrojona na duże kawałki
    • 1 żółta papryka pokrojona na duże kawałki
    • 4 zielone cebulki, posiekane
    • 1/4 szklanki (40 g) czarnych oliwek bez pestek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Przygotować kaszkę kuskus zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, używając bulionu drobiowego zamiast wody. Odcedzić i odstawić.
    2. W dużej patelni wymieszać wino z oliwą, 1 łyżką soku z limonki, 1 łyżeczką kuminu i z czosnkiem. Dodać kurczaka. Gotować na małym ogniu, aż cały płyn wyparuje, a sok wyciekający z kurczaka będzie przejrzysty (5 do 7 minut).
    3. Wyjąć kurczaka z patelni i wymieszać w dużej misce z pozostałą łyżką soku z limonki, pozostałą 1/2 łyżeczki kuminu, paprykami, cebulką i kuskusem. Udekorować czarnymi oliwkami.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis