Sałatka z kurczakiem, boczkiem i pomidorem

    Sałatka z kurczakiem, boczkiem i pomidorem

    5polubień
    30min.


    Zrobione przez 170 osób

    To sałatka z kurczaka z majonezowym dressingiem, która najlepiej smakuje podana na liściu chrupiącej sałaty.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 400 g ugotowanej piersi z kurczaka, pokrojonej na małe kawałeczki
    • 5 plasterków boczku
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 1 szklanka (200 g) posiekanych pomidorów
    • 3/4 szklanki (180 ml) majonezu
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • kilka kropel sosu Worcestershire
    • sól i pieprz do smaku
    • 12 liści sałaty rzymskiej
    • 1 awokado, obrane i pokrojone w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Boczek podsmażyć na patelni na dużym ogniu, aż się równomiernie przyrumieni. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu, pokruszyć i odstawić aby ostygł.
    2. Przygotować dressing: wymieszać majonez z pietruszką, cebulką, sokiem z cytryny, sosem Worcestershire, solą i pieprzem.
    3. W średniej misce wymieszać kawałki kurczaka z pomidorami i boczkiem. Polać dressingiem i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podawać na liściach sałaty i dekorować plasterkami awokado.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis