Kurczak w sosie garam masala

    Kurczak w sosie garam masala

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 10 osób

    Oto przepis na kurczaka i domową wersję garam masala. Jest bardzo pikantny, dlatego najlepiej dostosować ostrość do swoich upodobań. Jeśli zawiniemy go w chlebek pitta - będziemy mieć gotowy posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 5 suszonych czerwonych papryczek chili, posiekanych
    • 1 łyżeczka nasion kolendry
    • 2 łyżeczki chili w proszku
    • 1 łyżeczka maku
    • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
    • 1 łyżeczka nasion anyżku
    • 3 zielone papryczki chili, posiekane
    • 1,5 łyżki pulpy z tamaryndowca
    • 1 plasterek świeżego imbiru
    • 1 łyżeczka suszonej kolendry
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cebule, posiekane
    • 1,5 kg mięsa z kurczaka pokrojonego na niewielkie kawałki
    • 40 g wiórków kokosowych (lub świeżego, startego kokosa)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Masala: w niewielkiej patelni uprażyć czerwone papryczki chili z nasionami kolendry, chili w proszku, makiem, kminem, czosnkiem, kardamonem i anyżkiem. Przestudzić i przełożyć do małej miseczki, a następnie zmielić (lub rozgnieść tłuczkiem) z zielonymi papryczkami chili, pulpą z tamaryndowca, imbirem i kolendrą, aby powstała gładka pasta. Odstawić.
    2. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę i podsmażać cebulę, aby się zrumieniła. Dodać masalę i smażyć przez 7 do 10 minut.
    3. Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 25-30 minut, aż kurczak się w środku usmaży. Doprowadzić do wrzenia, intensywnie gotować przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia. Udekorować kokosem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis