Makaron rigatoni z kurczakiem

    Makaron rigatoni z kurczakiem

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 44 osoby

    Pierś z kurczaka duszona w pomidorowym sosie z papryką, pieczarkami, czarnymi oliwkami i sosem alfredo - podawana z makaronem rigatoni.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 opakowanie (250 g) surowego makaronu rigatoni
    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
    • 2 szklanki (500 g) pomidorowego sosu do spaghetti
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • 1 cebula, posiekana
    • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 1 słoik (450 g) czarnych oliwek, odsączonych i pokrojonych w plasterki
    • 1 słoik (250 g) ostrych papryczek cherry, odsączonych
    • 2 szklanki (500 g) sosu Alfredo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Dodać makaron i gotować przez 8-10 minut, aż będzie al dente; odcedzić.
    2. W dużej patelni, na średnim ogniu smażyć kurczaka przez 5 do 7 minut, aż się ładnie przyrumieni. Dodać sos pomidorowy, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut.
    3. Dodać obydwa rodzaje papryki, cebulę, pieczarki, oliwki i papryczki cherry. Wymieszać i gotować przez 40 minut.
    4. Dodać sos Alfredo, wymieszać i gotować przez 10 minut. Nakładać na gorący ugotowany makaron i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis