Ciastka z cukrem

    Ciastka z cukrem

    1polubienie
    28min.


    Zrobione przez 8356 osób

    Ilekroć upieczesz te ciasteczka dla kogoś, pamiętaj aby przynieść ze sobą także przepis! Na pewno zostaniesz o niego poproszony, obiecuję! UWAGA: ja robię lukier z cukru pudru i mleka. Jest dość rzadki, bo „maluję” lukrem ciastka za pomocą pędzelka. Ma być wystarczająco rzadki by się łatwo rozprowadzać, ale nie tak rzadki, by ciastka były mokre i ociekały nim.

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 340 g (1 i 1/2 szklanki) masła o temperaturze pokojowej
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 625 g (5 szklanek) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 28min. 

    1. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajka i wanilię. Wymieszać. Mieszając, dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Przykryć ciasto i chłodzić przez co najmniej godzinę (lub przez noc).
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni na grubość od ok. 1 cm do 0,5 cm. Wyciąć foremkami ciastka. Położyć ciastka na niewysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia ciastek w odległości ok. 2,5 cm od siebie.
    3. Piec 6 do 8 minut w nagrzanym piekarniku. Całkowicie ostudzić.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    nie zbyt smaczne przepraszam - 23 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis