Kurczak Piccata

    Kurczak Piccata

    7polubień
    45min.


    Zrobione przez 1262 osoby

    Kurczak o cytrynowym posmaku ze smakowitą panierką. Przygotuj to danie, a potem swój brzuszek na niebiańskie doznania.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • 1 jajko
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
    • 1/8 łyżeczki granulowanego czosnku
    • 1/8 łyżeczki papryki w proszku
    • 55 g masła
    • 2 łyżeczki vegety
    • 1/2 szklanki (120 ml) wrzątku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W małej misce roztrzepać jajko z 1 łyżką soku cytrynowego. Odstawić.
    2. W płytkiej misce wymieszać mąkę z granulowanym czosnkiem i papryką. Zanurzać kurczaka w jajku, a następnie obtaczać w mące.
    3. W dużej patelni stopić masło i podsmażyć na nim kurczaka na rumiano.
    4. We wrzątku rozpuścić vegetę, dodać pozostałe 2 łyżki soku cytrynowego. Wlać ten roztwór do patelni. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut, odwracając kurczaka po 10 minutach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis