Kurczak Parmigiana

    Kurczak Parmigiana

    11polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1465 osób

    Bardzo dobra kolacja dla dwojga. Kurczaka się panieruje, smaży, a następnie zapieka w pomidorowym sosie pod kołderką z żółtego sera.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 jajko, roztrzepane
    • 50 g bułki tartej
    • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • 1 słoik (400 ml) sosu pomidorowego do spaghetti
    • 50 g startego sera mozzarella
    • 20 g startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Lekko wysmarować tłuszczem dużą blachę.
    2. Jajko wlać do płytkiej miseczki. Do innej miseczki wsypać bułkę tartą. Zanurzać kurczaka w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej. Obtoczonego kurczaka kłaść na blachę i piec przez 40 minut, aż wyciekające z niego soki będą przejrzyste.
    3. Połowę sosu pomidorowego wlać do naczynia żaroodpornego. Włożyć do niego upieczonego kurczaka i przykryć pozostałym sosem. Posypać obydwoma serami i wstawić z powrotem do piekarnika na 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Wyszło pyszne, tylko sos wolałam zrobić sama niż ze słoika ;p - 14 cze 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis