Kurczak Papadoris

    Kurczak Papadoris

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 173 osoby

    Wyśmienity kurczak w sosie z odrobiną curry, mleka kokosowego i orzeszków piniowych. Podawać na ryżu.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1/4 szklanki (40 g) orzeszków piniowych
    • 55 g masła
    • 1 kg filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w niewielką kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 puszka (400 ml) niesłodzonego mleczka kokosowego
    • 1,5 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
    • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1 łyżeczka curry
    • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • 1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać suchą patelnię na średnim ogniu. Dodać orzechy piniowe i prażyć, często mieszając, aż się równomiernie przypieką. Zdjąć z ognia i odstawić.
    2. W dużej patelni na średnim ogniu stopić masło. Dodać kurczaka i smażyć 5-10 minut, aż stanie się biały, a wyciekające z niego soki będą przejrzyste.
    3. Wmieszać cebulę i czosnek i smażyć, aż zmiękną. Dodać orzechy, sos sojowy i mleko kokosowe. Doprawić papryką, kuminem i curry.
    4. W małej miseczce wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą. Mieszając, dodać do patelni. Gotować, stale mieszając, aż powstanie gęsty sos.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis