Zupa z kurczakiem i makaronem domowej roboty

    (118)
    3 godz. 45 min

    Dobra zupa na zimowe dni, zwłaszcza polecana przy przeziębieniach. Makaron należy przygotować wcześniej, aby zdążył wyschnąć. Można go sporządzić dzień wcześniej, włożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.


    Zrobione przez 116 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Makaron
    • 2 jajka
    • 4 łyżki mleka
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • Zupa
    • 2 litry bulionu drobiowego
    • 2 szklanki (250 g) selera naciowego pokrojonego w kostkę
    • 1 szklanka (150 g) cebuli posiekanej w kostkę
    • 3 szklanki (400 g) małych marchewek "baby", pokrojonych w drobną kostkę
    • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
    • 500 g ugotowanego i drobno pokrojonego mięsa kurczaka
    • 1 opakowanie (500 g) mrożonej kukurydzy
    • sól i pieprz do smaku
    • sól przyprawowa do smaku
    • 1 drobiowa kostka rosołowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

      Makaron

    1. Dobrze wymieszać jajka z mlekiem, następnie dodać sól i mąkę. Wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Rozwałkować je bardzo cienko na posypanej mąką stolnicy (powinno mieć grubość ok. 3 mm). Pozostawić na 30 minut, by obeschło, a następnie pokroić w cienkie paseczki. Przełożyć na woskowany papier kuchenny i pozostawić aby makaron wysechł.
    2. Zupa

    3. Do dużego garnka na zupę wlać bulion drobiowy, dodać selera, cebulę, marchew i czosnek. Dodać wody, aby pozostało jedynie ok 5 cm wolne od górnej krawędzi garnka. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, aż warzywa będą miękkie.
    4. Dodać kurczaka i kukurydzę, doprawić solą, pieprzem, solą przyprawową i kostką rosołową. Gotować przez 30 minut, w razie potrzeby dolewając więcej wody.
    5. Doprowadzić do wrzenia, dodać makaron i gotować, często mieszając. Makaron powinien się ugotować w ciągu 20 minut. Podawać na gorąco.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (118)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis