Kurczak w winie Marsala
1 / 1 Zdjęcie:  chibi chef
Następne

Kurczak w winie Marsala

Pyszne danie z kurczaka - lekko opanierowane filety z kurczaka dusi się wraz z pieczarkami w słodkim winie Marsala. Łatwe i idealne zarówno na szybki obiad w tygodniu jak i dla gości.

Lisa

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 filety z piersi kurczaka, rozbite do grubości ok 0,5 cm
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka (70 g) pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1/2 szklanki (120 ml) wina Marsala
  • 1/4 szklanki (60 ml) sherry do potraw

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. W małej misce wymieszać mąkę z solą, pieprzem i oregano. Opanierować w tym filety z kurczaka.
  2. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło z oliwą. Podsmażyć na niej kurczaka na rumiano. Odwrócić i dodać pieczarki. Polać winem i sherry. Przykryć i dusić przez 10 minut, raz odwracając. Kurczak nie może być w środku różowy, a wyciekające z niego soki mają być przejrzyste.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie