Kurczak de volaille

    Kurczak de volaille

    2polubienia
    1godz.38min.


    Zrobione przez 83 osoby

    W kurczaku de volaille, czyli inaczej kurczak po kijowsku to po prostu pierś kurczaka nadziewana ziołowym masłem, a następnie panierowana i smażona w głębokim tłuszczu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 115 g masła
    • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 szklanki (200 g) bułki tartej
    • 3 jajka, lekko roztrzepane
    • 3 łyżki wody
    • 2 litry oleju roślinnego do głębokiego smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.38min. 

    1. W małej miseczce wymieszać masło z pietruszką, szczypiorkiem i sokiem cytrynowym. Wstawić do lodówki.
    2. Piersi z kurczaka włożyć pomiędzy 2 arkusze woskowanego papieru kuchennego i rozbić tłuczkiem. Usunąć papier i oprószyć kurczaka solą i pieprzem.
    3. Masło ziołowe wyjąć z lodówki i podzielić na 6 porcji. Każą porcję ułożyć na środku jednego fileta. Zawinąć do środka najpierw krótsze brzegi kurczaka, a następnie dłuższe. Zabezpieczyć roladki wykałaczkami.
    4. Jajka roztrzepać z wodą. Roladki obtoczyć w bułce tartej, następnie zanurzać w jajku, a na koniec znów dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Wstawić na godzinę do lodówki.
    5. Rozgrzać we frytownicy olej do 185 stopni C. Ostrożnie wkładać rolady do rozgrzanego tłuszczu i smażyć przez 8 minut, aż się ładnie przyrumienią. Wyciągać na ręczniki papierowe, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu, i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis