Stir-fry z kurczakiem

    Stir-fry z kurczakiem

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 32 osoby

    Niezwykłe danie w stylu azjatyckim. Jedno z moich ulubionych dań typu stir-fry. Jest w nim japońskie wino ryżowe, imbir i pędy bambusa!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 700 g filetów z piersi kurczaka
    • 3/4 szklanki (150 g) cukru
    • 3/4 szklanki (180 ml) sosu sojowego
    • 3/4 szklanki (180 ml) mirin (japońskiego wina ryżowego)
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżka startego imbiru
    • 3 marchewki pokrojone w słupki
    • 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 puszka (400 g) pędów bambusa, odcedzonych
    • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 40 g posiekanej roszponki
    • 1 opakowanie (250 g) makaronu ryżowego, namoczonego, a następnie pokrojonego w 5-cm kawałki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Kurczaka pokroić w niedużą kostkę. W średniej misce wymieszać cukier z sosem sojowym i winem mirin. Odstawić.
    2. W patelni lub woku rozgrzać olej na średnim ogniu. Wycisnąć do niego sok ze startego imbiru, dodać starty imbir i smażyć, mieszając, aż się przyrumieni. Włókna imbiru wyrzucić, zmniejszyć ogień na duży i dodać kurczaka. Dodać mieszaninę z sosem sojowym i smażyć przez 2 minuty.
    3. Mieszając, dodawać kolejno: marchewkę, cebulę, bambusa, pieczarki i roszponkę. Dobrze wymieszać po każdym dodaniu. Dodać makaron ryżowy. Smażyć, stale mieszając, przez ok. 3 minuty.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis