Kurczak po francusku

    Kurczak po francusku

    4polubienia
    25min.


    Zrobione przez 57 osób

    Smażona pierś z kurczaka w sosie z masła, cytryny i parmezanu. Bardzo francuskie, bardzo eleganckie, proste i pyszne danie! Przepis na dwie osoby.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 115 g masła
    • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
    • 1/4 szklanki (20 g) startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W patelni na średnim ogniu stopić 2 łyżki masła.
    2. Dodać kurczaka i smażyć na rumiano przez 5-7 minut, odwracając od czasu do czasu. Gdy się przyrumieni dodać pozostałe 6 łyżek masła i sok cytrynowy (w razie potrzeby dodać więcej soku do smaku).
    3. Smażyć przez 6 minut na średnim ogniu, a następnie wyjąć kurczaka z patelni. Dodać ser, wymieszać, aby mieszanina nabrała konsystencji sosu, a następnie polać nim kurczaka i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis