Kurczak po kreolsku

    Kurczak po kreolsku

    16polubień
    45min.


    Zrobione przez 100 osób

    Łatwe i smaczne danie z kurczaka. Piersi kurczaka zapieka się w aromatycznym sosie z dodatkiem pomidorów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1 cebula pokrojona w cienkie krążki
    • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 2 puszki (po 450 g) posiekanych pomidorów
    • 1 liść laurowy
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. W dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać czosnek, cebulę, seler i paprykę. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną (ok. 4 minuty). Dodać pomidory, liść laurowy, sól i pieprz cayenne. Gotować przez 3 minuty, często mieszając.
    3. Piersi kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać sosem.
    4. Piec przez 15-20 minut, aż kurczak będzie upieczony w środku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    2

    - - 15 sie 2015

    DomiM
    autor:
    1

    Bardzo smaczne danie, seler nadaje ciekawego smaku! Ja pokroiłam kurczaka w paski dzięki czemu danie łatwiej można było podać. - 16 cze 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis