Kurczak ala Costa Brava

    Kurczak ala Costa Brava

    3polubienia
    55min.


    Zrobione przez 97 osób

    To danie inspirowane kuchnią hiszpańską z regionu Costa Brava. Słony smak oliwek łączy się w nim ze słodkim, tropikalnym smakiem ananasa. Podawać na ryżu.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 puszka (500 g) ananasa w kawałkach
    • 10 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 cebula, pokrojona w ćwiartki
    • 1 puszka (400 g) pomidorów w cząstkach
    • 2 szklanki (300 g) czarnych oliwek
    • 1/2 szklanki (120 ml) sosu salsa
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 2 łyżki wody
    • 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Ananasa odcedzić, zlewając sok do miseczki. Oprószyć owoce solą.
    2. W dużej patelni podsmażyć kurczaka na oleju. Wymieszać kumin z cynamonem i posypać tym kurczaka. Dodać czosnek i cebulę i smażyć, aż cebula zmięknie. Dodać sok z ananasa, pomidory, oliwki i salsę. Przykryć i dusić przez 25 minut.
    3. Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą; mieszając, dodać na patelnię. Dodać paprykę i gotować, aż sos zacznie wrzeć i gęstnieć. Wmieszać kawałki ananasa i podgrzewać jeszcze chwilę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis