Cordon Bleu w sosie z białym winem

    Cordon Bleu w sosie z białym winem

    5polubień
    1godz.


    Zrobione przez 5668 osób

    Nazwa "Cordon Bleu" pochodzi z j. francuskiego i oznacza "błękitną wstążkę", czyli nagrodę przyznawaną kobietom, które wykazywały nadzwyczajne umiejętności kulinarne! Obecnie przyznaje się ją wszystkim wybitnym kucharzom, także mężczyznom. Tak też nazywa się rolada z kurczaka z serem żółtym i szynką. W tej wersji rolady są podawane z pysznym sosem na białym winie. Danie warte błękitnej wstążki!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
    • 6 plasterków szwajcarskiego sera żółtego
    • 6 plasterków szynki
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • 6 łyżek masła
    • 1/2 szklanki (120 ml) wytrawnego białego wina
    • 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku (lub vegety)
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 1 szklanka (325 ml) tłustej śmietany do sosów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozbić filety z kurczaka tłuczkiem jeśli są zbyt grube. Na każdym filecie ułożyć po plasterku szynki i sera, zostawiając margines od brzegu ok. 1 cm. Zawinąć jak rolady i zabezpieczyć wykałaczką.
    2. W małej miseczce wymieszać mąkę z papryką, obtoczyć w tym rolady.
    3. W dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać masło i smażyć rolady, aż będą z każdej strony rumiane. Dodać wino i bulion w proszku. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć i dusić przez 30 minut, aż soki wyciekające z kurczaka będą przejrzyste.
    4. Wyjąć wykałaczki i przełożyć rolady na ciepły talerz. Mąkę kukurydzianą wymieszać ze śmietaną, a następnie, stale mieszając, dodać do sosu na patelni. Gotować, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Polać nim kurczaka i podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis