Chili z kurczakiem

    Chili z kurczakiem

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To wariacja na temat chili con carne... ale bez wołowiny! Również tej wersji można używać do nadziewania tacos.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 zielona papryka, drobno pokrojona
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
    • 100 g pieczarek, posiekanych
    • 500 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na małe kawałki
    • 1 łyżka chili w proszku
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu
    • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
    • 1/2 łyżeczki kakao
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 szczypta czerwonej papryki w płatkach
    • 1 szczypta czarnego pieprzu
    • 1 puszka (400 g) całych pomidorów wraz z sokiem
    • 1 puszka (500 g) czerwonej fasoli kidney, odcedzonej i przepłukanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć czosnek z papryką, cebulą, selerem i pieczarkami. Smażyć przez 5 minut, zdjąć z patelni i odstawić.
    2. Do patelni dodać pozostałą 1 łyżkę oleju i podsmażyć kurczaka na dużym ogniu, aż się przyrumieni i będzie z zewnątrz dość twardy. Dodać podsmażone wcześniej warzywa.
    3. Dodać chili, kumin, oregano, paprykę, kakao, sól, paprykę w płatkach i pieprz. Mieszać aby nie przywarło. Dodać pomidory i fasolę, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień na mały. Przykryć patelnię i dusić przez 15 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez 15 minut.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis