Chili z kurczakiem

    Chili z kurczakiem

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 47 osób

    To wariacja na temat chili con carne... ale bez wołowiny! Również tej wersji można używać do nadziewania tacos.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 zielona papryka, drobno pokrojona
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
    • 100 g pieczarek, posiekanych
    • 500 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na małe kawałki
    • 1 łyżka chili w proszku
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu
    • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
    • 1/2 łyżeczki kakao
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 szczypta czerwonej papryki w płatkach
    • 1 szczypta czarnego pieprzu
    • 1 puszka (400 g) całych pomidorów wraz z sokiem
    • 1 puszka (500 g) czerwonej fasoli kidney, odcedzonej i przepłukanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć czosnek z papryką, cebulą, selerem i pieczarkami. Smażyć przez 5 minut, zdjąć z patelni i odstawić.
    2. Do patelni dodać pozostałą 1 łyżkę oleju i podsmażyć kurczaka na dużym ogniu, aż się przyrumieni i będzie z zewnątrz dość twardy. Dodać podsmażone wcześniej warzywa.
    3. Dodać chili, kumin, oregano, paprykę, kakao, sól, paprykę w płatkach i pieprz. Mieszać aby nie przywarło. Dodać pomidory i fasolę, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień na mały. Przykryć patelnię i dusić przez 15 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis