Pierś z kurczaka w occie balsamicznym i pieczarkach

    Pierś z kurczaka w occie balsamicznym i pieczarkach

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 2772 osoby

    Szybkie, proste i imponujące danie. Ten kurczak doskonale pasuje do pieczonych młodych ziemniaczków.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z piersi kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • 350 g pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 6 ząbków czosnku
    • 1/4 szklanki (60 ml) octu balsamicznego
    • 3/4 szklanki (180 ml) bulionu drobiowego
    • 1 liść laurowy
    • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Oprószyć kurczaka solą i pieprzem. Pieczarki opłukać i osuszyć papierowymi ręcznikami. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem i obtaczać w niej kurczaka. W patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka po około 3 minuty z każdej strony, aby się przyrumienił.
    2. Dodać czosnek. Odwrócić piersi na drugą stronę i posypać je pieczarkami. Smażyć, potrząsając patelnią i mieszając grzyby. Smażyć przez około 3 minuty, a następnie dodać ocet balsamiczny, bulion, liść laurowy i tymianek. Szczelnie przykryć i dusić na średnim ogniu przez około 10 minut, odwracając raz lub dwa razy.
    3. Przełożyć kurczaka na ciepły talerz i przykryć folią aluminiową. Odstawić. Gotować sos bez przykrycia jeszcze przez 7 minut. Wmieszać masło i wyjąć liść laurowy. Polać sosem kurczaka i podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis