Piersi z kurczaka nadziewane mięsem kraba

    Piersi z kurczaka nadziewane mięsem kraba

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 159 osób

    Nadzienie z serka śmietankowego i mięsa kraba w pysznej, opanierowanej piersi kurczaka... ocean smaków!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 90 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 2 łyżki posiekanej cebuli
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
    • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
    • 1/8 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    • 100 g świeżego mięsa kraba (lub z puszki)
    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 3 szklanki (140 g) bułki tartej
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nadzienie: w średniej misce wymieszać serek śmietankowy z cebulą, pietruszką, szczypiorkiem, czosnkiem i pieprzem cytrynowym. Dodać mięso kraba i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki (nadzienie można przygotować 2 godziny wcześniej).
    2. Małym, ostrym nożem każdą pierś naciąć w poprzek przez środek, aby powstała kieszeń. Do każdej kieszonki nałożyć po 1/4 nadzienia. Gotowe kieszonki obtaczać w mące, później w jajkach, i na koniec w bułce tartej, aby się dobrze pokryły.
    3. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło z olejem. Dodać opanierowane piersi i smażyć ok. 10 minut z każdej strony na rumiano (gdy kurczak jest gotowy, wyciekające z niego soki są przejrzyste). Wyjmować na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis