Marynata do kurczaka lub indyka

    Marynata do kurczaka lub indyka

    16polubień
    1dzień15min.


    Zrobione przez 144 osoby

    Kurczaka lub indyka należy trzymać w tej marynacie 24 godziny, a na pewno wyjdzie wspaniały: wilgotny i delikatny. Do kurczaka wystarczy połowa ilości. Po upieczeniu, sok, który wyciekł z pieczeni można użyć do przygotowania sosu - i nie trzeba go przecedzać.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 szklanka (235 ml) oliwy z oliwek
    • 1/2 szklanki (120 ml) sosu sojowego
    • sok z 4 cytryn
    • 1/4 szklanki (60 g) musztardy delikatesowej
    • 1/4 szklanki posiekanego świeżego szczypiorku
    • 1/2 szklanki posiekanej świeżej szałwii
    • 1/2 szklanki posiekanego świeżego oregano
    • 1/2 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 1/4 szklanki posiekanego świeżego tymianku
    • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
    • 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
    • 3 łyżki mieszanki przypraw suszonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień15min. 

    1. Wymieszać oliwę z sosem sojowym, sokiem z cytryny i musztardą. Wmieszać szczypiorek, szałwię, oregano, pietruszkę, tymianek, czosnek, paprykę i suszone zioła. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
    2. Kurczaka lub indyka włożyć do dużego plastikowego woreczka i wlać do niego marynatę. Wycisnąć z worka powietrze i szczelnie zamknąć (np. robiąc supeł). Poruszać trochę workiem, aby kurczak dobrze pokrył się marynatą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Co około 4 godziny odwracać worek.
    3. Przed pieczeniem wyjąć kurczaka z worka, a marynatę wlać do rondelka. Gotować przez kilka minut, a następnie używać do polewania kurczaka w trakcie pieczenia (co 30 minut). Niezużytą marynatę wyrzucić.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    Allrecipes
    autor:
    7

    @Black_pearl: Na pewno mięso z rękawa będzie wilgotne, ale może lepiej jeśli wlejesz do niego marynatę. Spróbuj i powiedz nam jak wyszło - 18 sie 2013

    autor:
    6

    Można piec w rękawie? Jest wtedy problem z polewaniem... ale można ją chyba wlać razem z indykiem do rękawa? Hmm... zapowiada się pysznie, ale ja lubię mięsko w rękawa do pieczenia - 16 sie 2013

    tagor22
    autor:
    3

    Dobry przepis. Ja jednak upiekę w rękawie i na połówkę dużego kurczaka dam tylko sok z połowy cytryny - zobaczymy jutro.... - 20 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis