Marynata do kurczaka lub indyka

  • 5polubień
  • 1dzień15min.

Kurczaka lub indyka należy trzymać w tej marynacie 24 godziny, a na pewno wyjdzie wspaniały: wilgotny i delikatny. Do kurczaka wystarczy połowa ilości. Po upieczeniu, sok, który wyciekł z pieczeni można użyć do przygotowania sosu - i nie trzeba go przecedzać.

emmaxwell

Składniki

ilość porcji: 5 

  • 1 szklanka (235 ml) oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki (120 ml) sosu sojowego
  • sok z 4 cytryn
  • 1/4 szklanki (60 g) musztardy delikatesowej
  • 1/4 szklanki posiekanego świeżego szczypiorku
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej szałwii
  • 1/2 szklanki posiekanego świeżego oregano
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
  • 3 łyżki mieszanki przypraw suszonych

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień15min. 

  1. Wymieszać oliwę z sosem sojowym, sokiem z cytryny i musztardą. Wmieszać szczypiorek, szałwię, oregano, pietruszkę, tymianek, czosnek, paprykę i suszone zioła. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  2. Kurczaka lub indyka włożyć do dużego plastikowego woreczka i wlać do niego marynatę. Wycisnąć z worka powietrze i szczelnie zamknąć (np. robiąc supeł). Poruszać trochę workiem, aby kurczak dobrze pokrył się marynatą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Co około 4 godziny odwracać worek.
  3. Przed pieczeniem wyjąć kurczaka z worka, a marynatę wlać do rondelka. Gotować przez kilka minut, a następnie używać do polewania kurczaka w trakcie pieczenia (co 30 minut). Niezużytą marynatę wyrzucić.

Wszystko o kurczaku

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

Allrecipes
autor:
3

@Black_pearl: Na pewno mięso z rękawa będzie wilgotne, ale może lepiej jeśli wlejesz do niego marynatę. Spróbuj i powiedz nam jak wyszło - 18 sie 2013

Black_pearl
autor:
3

Można piec w rękawie? Jest wtedy problem z polewaniem... ale można ją chyba wlać razem z indykiem do rękawa? Hmm... zapowiada się pysznie, ale ja lubię mięsko w rękawa do pieczenia - 16 sie 2013

tagor22
autor:
1

Dobry przepis. Ja jednak upiekę w rękawie i na połówkę dużego kurczaka dam tylko sok z połowy cytryny - zobaczymy jutro.... - 20 sty 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie