Kurczak z dynią i cukinią

    Kurczak z dynią i cukinią

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 103 osoby

    Wspaniały przepis na lato! Kolory składników (pomarańczowej dyni i zielonej cukinii) sprawiają, że pięknie się prezentuje.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 350 g dyni, pokrojonej w niewielkie plasterki
    • 350 g cukinii, pokrojonej w plasterki
    • 1 średni pomidor, obrany i posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W małej teflonowej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło z olejem. Oprószyć kurczaka połową soli i pieprzu i włożyć na patelnię. Smażyć po około 2 minuty z każdej strony, aby się przyrumienił. Przełożyć na talerz i przykryć folia aluminiową aby nie wystygł.
    2. Z patelni wylać tłuszcz, dodać dynię, cukinię i pomidora. Oprószyć resztą soli i pieprzu. Smażyć na średnim ogniu, aż dynia lekko zmięknie (ok. 3 minuty). Zmniejszyć ogień i dodać na patelnię kurczaka. Częściowo przykryć. Dusić, aż dynia zmięknie całkowicie, a kurczak będzie w środku usmażony, ale nadal soczysty (ok. 5 minut).
    3. Przełożyć kurczaka na talerz i przykryć folia aluminiową aby nie wystygł. Zwiększyć ogień pod patelnią i smażyć warzywa, często mieszając, aż prawie cały płyn z patelni wyparuje (ok. 2 minuty). Wyłożyć warzywa wkoło kurczaka i podawać.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis