Ciastka koronkowe cioci Gail

    Ciastka koronkowe cioci Gail

    3polubienia
    20min.


    Zrobione przez 133 osoby

    Te ciastka z przepisu od mojej babci-cioci Gail są przepyszne! Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika mogą być miękkie, ale gdy ostygną to stwardnieją i będą wspaniale chrupiące.

    Składniki
    ilość porcji: 48 

    • 225 g masła
    • 200 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
    • 125 g mąki pszennej
    • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 80 g płatków owsianych
    • 65 g cukru kryształu do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia ciastek.
    2. W średniej misce utrzeć masło z cukrem aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać aromaty waniliowy i migdałowy. Wymieszać przesiane: mąkę, sodę i sól; dodać do mieszanki z masłem. Na koniec dodać płatki owsiane.
    3. Formować z ciasta kulki o średnicy 2,5 cm. Kłaść kulki na przygotowanej blasze w odległości 7,5 cm od siebie. Zanurzyć dno szklanki w wodzie, a następnie w cukrze, użyć go do spłaszczania ciastek. W razie potrzeby ponownie zanurzać w cukrze. Piec 8 do 10 minut; ciasteczka powinny być lekko przybrązowione. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis