Kurczak z chińskim makaronem w pikantnym sosie

    Kurczak z chińskim makaronem w pikantnym sosie

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Pierś z kurczaka w orientalnym stylu. To dobry posiłek na lato, bo makaron jest zimny. Można go przygotować wcześniej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,5 l wody
    • 1 cała pierś z kurczaka (może być ze skórą i kośćmi)
    • 200 g chińskiego makaronu
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • 60 g pasty tahini
    • 3 łyżki wody
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 2 łyżeczki oleju chili
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
    • 60 ml oleju z orzeszków ziemnych
    • 2 łyżki posiekanego czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużym garnku na średnim ogniu zagotować 1,5 litra wody. Dodać kurczaka i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia na bardzo małym ogniu przez około 15 minut. Wyjąć mięso z wywaru i odstawić, aby ostygło.
    2. Wywar ponownie zagotować i dodać makaron. Gotować 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Odcedzić makaron. (Wywar można zachować do innych celów.) Przepłukać makaron pod zimną wodą, aby był zimny. Ponownie odcedzić i przełożyć na półmisek. Wymieszać z 1 łyżeczką oleju sezamowego.
    3. Mięso kurczaka pokroić na małe paseczki. Odstawić.
    4. Wymieszać pastę tahini z 3 łyżkami wody. Dodać olej chili, sos sojowy, ocet, 1 łyżkę oleju sezamowego, olej z orzeszków ziemnych i czosnek. Dobrze wymieszać.
    5. Kawałki kurczaka ułożyć na makaronie, a całość polać sosem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis