Kurczak w ziołowej panierce z majonezem

    Kurczak w ziołowej panierce z majonezem

    6polubień
    40min.


    Zrobione przez 140 osób

    Pyszny, soczysty kurczak, którego się szybko przyrządza. Dzięki majonezowi jest bardzo soczysty, a płatki kukurydziane nadają mu chrupkości.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 700 g filetów z piersi kurczaka
    • 1/2 szklanki majonezu
    • 1/2 łyżeczki suszonego szczypiorku
    • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/4 łyżeczki soli z przyprawami
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1/2 szklanki płatków kukurydzianych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Rozbić filety z kurczaka do grubości ok. 0,5 cm. W misce wymieszać majonez z przyprawami, szczypiorkiem i sokiem cytrynowym. Dobrze wymieszać.
    3. Zamaczać kurczaka w mieszaninie majonezowej, strząsając jej nadmiar, a następnie obtaczać go porządnie w płatkach kukurydzianych. Opanierowane kawałki kurczaka układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Piec przez 20 minut, aż się lekko przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis