Ciągniste ciasto kokosowe

    Ciągniste ciasto kokosowe

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 150 osób

    Pyszne kokosowe ciasto z brązowym cukrem i groszkami czekoladowymi. Podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2/3 szklanki (135 g) margaryny do pieczenia
    • 2 szklanki (450 g) brązowego cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 3 jajka
    • 1,5 szklanki (250 g) półsłodkich groszków czekoladowych
    • 3/4 szklanki (90 g) posiekanych orzechów włoskich
    • 1/2 szklanki (35 g) wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Blaszkę o wymiarach 23x30 cm wysmarować tłuszczem.
    2. W dużej misce zmiksować margarynę z brązowym cukrem, jajkami i wanilią. Miksując, powoli dodawać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miksować, aż wszystko się dobrze połączy. Dodać groszki czekoladowe, orzechy i kokos. Wyłożyć ciasto równomiernie w blasze.
    3. Piec przez 20-25 minut. Ostudzić, a następnie pokroić na kwadraty.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis