Crumble z wiśniami

    Crumble z wiśniami

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 107 osób

    Wiśnie pieczone pod pyszną kruszonką to prosty i smakowity deser, który się zawsze udaje. Podawać z lodami waniliowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 6 łyżek masła
    • 1 i 1/8 szklanki (140 g) mąki pszennej
    • 1/2 szklanki (40 g) płatków owsianych
    • 6 łyżek brązowego cukru
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 4 szklanki (600 g) wydrylowanych wiśni
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 1/4 szklanki (30 g) mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Przygotować nadzienie z wiśni: wiśnie włożyć do garnka o grubym dnie, przykryć garnek i podgrzewać, często mieszając, aż zaczną puszczać sok i zaczną lekko wrzeć (10-15 minut).
    2. Wymieszać dobrze cukier z mąką kukurydzianą i dodać do wiśni (zdjąć najpierw garnek z ognia), wymieszać aby nie było grudek. Wstawić garnek na mały ogień, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż masa lekko zgęstnieje (ok. 2 minuty).
    3. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    4. W garnku stopić masło, zdjąć garnek z ognia i dodać płatki owsiane, mąkę, brązowy cukier i sól, mieszając, aż powstanie grudkowate ciasto. 2/3 tej masy wyłożyć na dno kwadratowej blaszki o boku 23 cm, uklepać dobrze dłonią.
    5. Na przygotowany spód wyłożyć sos wiśniowy i posypać resztą kruszonki.
    6. Piec przez 40-45 minut, aż się z wierzchu lekko przyrumieni. Podawać na ciepło lub o temperaturze pokojowej.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis