Kurczak z czereśniami zawijany w sałatę

    Kurczak z czereśniami zawijany w sałatę

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 260 osób

    Niby-tortille z kurczakiem. Sałata jest chrupiąca, a kurczak ala teriyaki, z dodatkiem słodkich czereśni.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 600 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w niewielką kostkę
    • 2 łyżki octu ryżowego
    • 2 łyżki sosu teriyaki
    • 1 łyżka miodu
    • 500 g wydrylowanych ciemnych czereśni przekrojonych na pół
    • 170 g marchwi startej na tarce
    • 2 garście posiekanej zielonej cebulki
    • 50 g prażonych migdałów w płatkach
    • 12 liści sałaty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oleju.Dodać imbir i kurczaka i smażyć ok. 7 do 10 minut, aby kurczak się lekko przyrumienił. Odstawić.
    2. W dużej misce wymieszać pozostałą 1 łyżkę oleju z octem, sosem teriyaki i miodem. Dodać kurczaka, czereśnie, marchew, cebulkę i migdały - wymieszać.
    3. Sposób podania: na środek każdego liścia sałaty nakładać porcję mieszaniny z kurczakiem, zawijać liście jak tortillę i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis