Sernik amerykański z polewą wiśniową

    Sernik amerykański z polewą wiśniową

    5polubień
    5godz.30min.


    Zrobione przez 302 osoby

    Pyszny sernik na spodzie z krakersów, z nadzieniem z serka śmietankowego i skondensowanego mleka i polany wiśniami w syropie... pycha! Przepis na polewę wiśniową znajdziecie pod przepisem na to ciasto.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Spód
    • 15 pokruszonych krakersów lub ciasteczek typu digestives
    • 2 łyżki masła, stopionego
    • Masa serowa
    • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
    • 1/3 szklanki (80 ml) soku z cytryny
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • Polewa
    • 600 g polewy wiśniowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +5godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz.30min. 

    1. W średniej misce wymieszać krakersy ze stopionym masłem. Wyłożyć na spód tortownicy i uklepać dłonią.
    2. Zmiksować serek śmietankowy ze skondensowanym mlekiem, sokiem cytrynowym i wanilią. Miksować, aż masa będzie jednolita, a następnie wylać ją na przygotowany spód. Wstawić na 5 godzin do lodówki, ale nie zamrażać!
    3. Przed podaniem polewać polewą wiśniową.

    Polewa wiśniowa

    Polewę wiśniową można przygotować z tego przepisu.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis