Serowa zupa porowa z gorczycą

    Serowa zupa porowa z gorczycą

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 35 osób

    Wspaniale kremowa zupa porowa z dodatkiem sera żółtego i zmielonej gorczycy. Najlepiej smakuje z pieczywem cebulowo-serowym lub orzechowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 700 g porów pokrojonych w plasterki
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ziemniaki, obrany i pokrojony w kostkę
    • 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
    • 1 łyżka margaryny
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 i 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy
    • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • 1/2 szklanki (120 ml) wody
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka cukru
    • 5 szklanek (1200 ml) wody
    • 1 kostka rosołowa (warzywna)
    • 1 szklanka (235 ml) tłustej śmietany do zup
    • 20 g startego sera gruyere
    • 30 g startego sera cheddar

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. W dużym garnku na średnim ogniu podsmażać na margarynie i oliwie pory, cebulę, ziemniaki i marchew przez 10 minut, lub do czasu, aż będą miękkie.
    2. Wymieszać gorczycę z mąką kukurydzianą i 1/2 szklanki wody. Odstawić.
    3. Warzywa w garnku doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać mieszaninę gorczycy z mąką i 5 szklanek wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wmieszać kostkę rosołową, zmniejszyć ogień i gotować przez około 1 godzinę, aż ilość zupy zmniejszy się o połowę.
    4. Zmiksować zupę w blenderze, ale nie na całkowicie gładko.
    5. Wlać zupę z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wmieszać śmietanę i obydwa rodzaje sera. Podgrzewać, aż ser się stopi, ale nie zagotować. Podawać gorącą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis