Ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady w środku

    (3415)
    25 min

    Te ciasteczka są wspaniałe... to podwójna dawka czekolady! Moje dzieci je uwielbiają. Gorąco polecam!


    Zrobione przez 3043 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 48 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 300 g (1 i 1/2 szklanki) cukru
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 55 g (2/3 szklanki) kakao
    • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 335 g (2 szklanki) półsłodkich groszków czekoladowych
    • 60 g (1/2 szklanki) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W dużej misce zmiksować masło z cukrem, jajami i wanilią aż masa będzie lekka i puszysta. Wymieszać mąkę z kakao, sodą i solą, dodać do utartej masy i mieszać aż wszystko się dobrze połączy. Dodać groszki czekoladowe i orzechy. Nakładać kupki ciasta zaokrągloną łyżeczką na niewysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia ciastek.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku 8 do 10 minut, lub do momentu kiedy ciastka stwardnieją. Ostudzić nieco na blasze przed przełożeniem na metalowe podstawki by całkiem ostygły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3415)

    Komentarze po polsku (2)

    1

    Ciastka okazały się HITEM , gdybym mógł to bym dał 10 gwiazdek. Smakują jak Amerykańskie Browne. Pozdrawiam z Poznania  -  09 sty 2017

    NataliaBoroń
    autor:
    1

    Nie wiem dlaczego, ale ciastka pieką się już ponad 20 min i nadal są miękkie i rozlały się cale po blaszce. Co zrobiłam źle? Z góry dziękuję za pomoc.  -  18 maj 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis