Sernik amerykański Shirley

    Sernik amerykański Shirley

    7polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 30 osób

    Prosty sernik nowojorski bez żadnego spodu, ale za to z kremem z serka śmietankowego na wierzchu. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 700 g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 5 jajek
    • 1 szklanka (235 ml) kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki cukru
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C. W dużej misce wymieszać serek śmietankowy z 1 szklanką cukru, ekstraktem migdałowym, jajkami i solą. Zmiksować na gładką masę i przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
    2. Piec przez 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 20 minut, aby wystygł.
    3. Wierzch: wymieszać śmietanę z 2 łyżkami cukru, i 1/4 łyżeczki wanilii, i wymieszać na gładką masę. Posmarować nią równomiernie sernik po wierzchu, a następnie wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 165 stopni C) i piec przez 10 minut.
    4. Ostudzić, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis