Ravioli z serem w sosie z pomidorów i karczochów

    Ravioli z serem w sosie z pomidorów i karczochów

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 262 osoby

    Szybki i prosty sos, który pasuje też do innych rodzajów makaronu, np. tortellini lub penne. Podawać ze świeżym pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g ravioli z serem
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 500 g pomidorów (najlepiej Roma), obranych i posiekanych (usunąć nasiona)
    • 1 słoik (200 g) marynowanych serc karczochów
    • 1/2 szklanki posiekanej zielonej cebulki
    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 2 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ugotować ravioli zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
    2. Podczas, gdy makaron będzie się gotował, przygotować sos. W dużej teflonowej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy na średnim ogniu. Dodać pomidory, karczochy, szalotkę, czosnek, sól i pieprz. Gotować przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa się dobrze podgrzeją. Zdjąć z ognia.
    3. Dobrze odcedzić ravioli, przełożyć do dużej miski i wymieszać z 1 łyżeczką oliwy. Dodać połowę sosu i wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Przełożyć na duży półmisek, polać pozostałym sosem i posypać parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis