Chlebowe rurki z kremem

    Chlebowe rurki z kremem

    5polubień
    30min.


    Zrobione przez 136 osób

    To bajecznie proste rurki nadziewane kremem z serka śmietankowego, które piecze się z rozwałkowanych kromek chleba! Można je przygotować wcześniej i zamrozić w szczelnym pojemniku. Przed pieczeniem nie należy ich rozmrażać.

    Składniki
    ilość porcji: 9 

    • 1 bochenek (0,5 kg) białego chleba tostowego
    • 4 łyżki cukru
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 450 g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
    • 2 łyżki mleka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 115 g masła, stopionego
    • 450 g kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Dużą blachę obficie posmarować tłuszczem.
    2. Z kromek chleba odkroić skórkę i rozwałkować je, aby były bardzo cienkie.
    3. W małej misce wymieszać cukier z cynamonem.
    4. W dużej misce wymieszać serek śmietankowy z mlekiem i wanilią, aby powstała gładka masa. Posmarować tą masą rozwałkowany chleb, a następnie zawinąć je jak roladki, aby masa była w środku. Zamaczać roladki w stopionym maśle, a następnie od razu obtaczać w cukrze z cynamonem. Pokroić na kawałki długości 2,5 cm i układać na przygotowanej blasze.
    5. Piec przez 10 minut. Podawać z kwaśną śmietaną.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis