Zupa brokułowa z serem

    Zupa brokułowa z serem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 429 osób

    Pyszna, pożywna zupa z kurczakiem, brokułami i żółtym serem. Doskonała na jesień i zimę, zwłaszcza z dodatkiem śmietany.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 110 g masła
    • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
    • 2,5 l wody
    • 3 kostki rosołowe drobiowe
    • 1 kg filetów z piersi kurczaka pokrojonych w niedużą kostkę
    • 2 główki brokułów, pokrojone na różyczki
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • 1 szklanka (235 ml) lekkiej śmietany do zup
    • 3 szklanki (350 g) startego żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W rondelku na średnim ogniu stopić masło. Stale mieszając dodać mąkę, aż powstanie gęsta zasmażka. Zdjąć z ognia i odstawić.
    2. W dużym garnku na zupę wymieszać wodę z kostkami rosołowymi, kawałkami kurczaka, brokułem, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.Zmniejszyć ogień na średni i gotować przez 45 minut.
    3. Wmieszać zasmażkę, po odrobinie na raz, aby zupa zgęstniała. Gotować przez 5 minut, a następnie zmniejszyć ogień i wmieszać śmietanę. Dodać ser, po 1 szklance na raz i mieszać, aż ser się stopi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis